7 ARALIK 2013 SRC 4 SINAV SORULARI

1. Tahriksiz tek dingilde azami ağırlık kaç tondur?

A) 10.00 B) 10.50
C) 11.00 D) 11.50

 

2. Tır, kamyon gibi araçların hangi lastiklerine zincir takılır?

A) Tahriksiz dingildeki lastiklere B) Tahrikli dingildeki lastiklere
C) Ön dingildeki lastiklere D) Arka dingildeki lastiklere

 

3. Vantilatör kayışının koptuğu önce hangi göstergeden anlaşılır? 

A) Motor devir saatinden B) Yağ basınç saati ve yağ göstergesinden
C) Isı göstergesi ve hararet saatinden D) Şarj saati ve akü göstergesinden

 

4. Büyük viteslerde motor gücü ve hız nasıldır?

A) Büyük viteslerde daha fazla hız sağlanır. Ancak motor gücü azdır B) Büyük viteslerde daha fazla hız sağlanır. Motor gücü fazladır
C) Büyük viteslerde daha az hız sağlanır. Ancak motor gücü fazladır D) Büyük viteslerde daha az hız sağlanır. Motor gücü azdır

 

5. AETR’ye göre sürücünün haftalık araç kullanma süresi en fazla kaç saat olabilir?

A) 45 B) 50
C) 54 D) 56

 

6. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre birleşik iki hafta içerisinde toplam taşıt kullanma süresi kaç saati geçemez? 

A) 45 B) 56
C) 90 D) 100

 

7. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre tek şoför dinlenme süresini haftada kaç kere 9 saate indirebilir? 

A) 1 sefer B) En fazla 2 sefer
C) En fazla 3 sefer D) En fazla 4 sefer

 

8. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre, “ticari amaçla yolcu ve yük taşıyan motorlu araç sürücüsü gün içerisinde araç kullanırken 2 saat mola vermiştir.” Bu durumda sürücünün dinlenme süresinde ne gibi değişiklik olur?

A) Hiçbir değişiklik olmaz B) Günlük dinlenme süresi 1 saat azalır
C) Günlük dinlenme süresi 2 saat azalır D) Günlük dinlenme süresi 2 saat artar

 

9. Aşağıdakilerden hangisi sürüş yeteneğini etkileyen zihinsel süreçlerden biridir?

A) Öfke B) İşitme
C) Yaş D) Bedensel Sakatlık

 

10. Aşağıdakilerden hangisi dikkati belirleyen uyarıcı etkenlerden birisi değildir? 

A) Hareket B) Şiddet
C) Öğrenme D) Büyüklük

 

11. Aşağıdakilerden hangisi “kazaya yatkın kişilik tiplerinden biri” değildir? 

A) Karamsar B) Aşırı olumlu düşünen
C) Soğukkanlı D) Aşırı olumsuz düşünen

 

12. Sürücü davranışı kapsamında eylemin istemeden niyetten sapmasına ve istenen amaca ulaşmak için planlanan eylem yolunun yanlış olmasına ne ad verilir? 

A) İhlal B) Hata
C) Risk D) Kaza

 

13. Artan hız sonucunda sürücünün görüş açısının düşmesiyle çevrenin tam olarak algılanmamasına ne ad verilir?

A) Beden koordinasyon değişimi B) Görüş keskinliği
C) Görüş düşüşü D) Hız körlüğü

 

14. Yükleme sırasında aracın boyunu önden ve arkadan en fazla kaç metre taşacak şekilde yüklenebilir? 

A) Önden 1 metre arkadan 2 metre B) Önden 2 metre arkadan 1 metre
C) Önden 2 metre arkadan 2 metre D) Yük taşamaz

 

15. Tünel görüşü nedir? 

A) Sürücünün tünelden geçerken dikkatinin dağılmasıdır B) Sürücünün taşıt içerisinden uzak mesafeleri görebilmesidir
C) Hızlı araç kullanırken görme alanının daralması sonucu sürücünün çevresindeki olayları algılayamama durumudur. D) Alkollü sürücünün karayolunu görüşü şeklidir.

 

16. Frenleme sırasında, araç hızı ile yük hızı arasındaki ilişkiyi aşağıdakilerden hangisi açıklar? 

A) Yük hızı araç hızından fazladır B) Araç hızı ile yük hızı birbirine eşittir
C) Araç hızı ile yük hızı arasında bir ilişki yoktur. D) Araç hızı yük hızından fazladır.

 

17. Aracınızın arka lastiği patlarsa ne olur? 

A) Araç patlayan lastik yönüne doğru dönmeye çalışır, B) Aracınızın arkası sağa sola yalpalamaya başlar,
C) Aracınızın ön tarafı sağa sola yalpalamaya başlar D) Araç patlayan lastiğin tersi yönüne doğru dönmeye başlar.

 

18. Harita yönleri aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?

A) Üst kenar çizgisi doğu, alt kenar çizgisi güney , sağ kenar çizgisi kuzey , sol kenar çizgisi batı B) Üst kenar çizgisi kuzey, alt kenar çizgisi doğu, sağ kenar çizgisi güney, sol kenar çizgisi batı
C) Üst kenar çizgisi kuzey, alt kenar çizgisi güney, sağ kenar çizgisi doğu, sol kenar çizgisi batı D) Üst kenar çizgisi doğu, alt kenar çizgisi güney, sağ kenar çizgisi batı , sol kenar çizgisi kuzey

 

19. Haritalarda şehir merkezlerinin altında yazılı rakamlar aşağıdakilerden hangisi hakkında bilgi verir? 

A) O şehrin nüfusunu B) O şehrin km olarak genişliğini
C) Ölçek oranını D) O şehrin deniz seviyesinden yüksekliğini

 

20. Aşağıdakilerden hangisi büyük ölçekli haritaların özelliklerindendir?

A) Gösterilen gerçek alan azdır B) Ayrıntı azdır
C) Küçültme oranı küçüktür D) Ölçek paydası büyüktür

 

21. Standart hale getirilen araç takip sistemleri konum bilgilerini nasıl gönderebileceklerdir?

A) Zamana göre anlık ve/veya periyodik B) Zamana bağlı kalmaksızın
C) Mesafeye bağlı kalmaksızın D) Bölgeye bağlı kalmaksızın

 

22. Araç takip sistemlerinden olan “karakutu” sistemlerle aşağıdakilerden hangisi yapılamaz? 

A) Aracın ne kadar mola verdiği B) Hız ihlali yapıp yapmadığı
C) Aracın yaptığı ortalama hız D) Online araç takip

 

23. İlkyardımda turnike uygulaması nedir? 

A) Kanama yerine gazlı bezle basınç uygulanmasıdır. B) Kanayan yer ile kalp arasındaki tek kemik üzerinden sıkma bağı uygulanarak kanama durdurma yöntemidir
C) Kanayan yerin alt kısmına basınç uygulayarak kanama durdurma yöntemidir D) Kişinin kanama bölgesini kalp seviyesinden yukarı kaldırarak, kalbin kanama bölgesine olan basıncını azaltma yöntemidir.

 

24. Hangi durumdaki yaralı sağlık kuruluşuna taşınmada birinci derecede önceliklidir?

A) Kaburga kırığı olan B) Birinci derecede yanığı olan
C) Solunum zorluğu çeken D) Kol kırığı olan

 

25. Kırıkları, çıkık ve burkulmalardan ayıran fark aşağıdakilerden hangisidir? 

A) Çıkık ve burkulmalarda şişme görülür, kırıklarda görülmez. B) Çıkık ve burkulmalarda ağrı görülür, kırıklarda görülmez
C) Çıkık ve burkulmalar kemiklerin her bölgesinde görülür, kırıklar eklem yerlerinde görülür D) Çıkık ve burkulmalar, hareketli eklem bölgelerinde görülür, kırıklar kemiklerin her yerlerinde görülebilir.

 

26. İlkyardımda aşağıda belirtilen uygulamalardan hangisi yanlıştır? 

A) Soluk alıp veren ve nabız vuruşları hissedilen bir hastaya eğer baygın ise kalp-akciğer canlandırması yapılmalıdır. B) Kesik ve darbe sonucu oluşan yaralanmalarda yapılacak temel eylem, kanama olan bölgeye bastırmaktır
C) Solunumu duran bir kazazedeye yapay solunum uygulanır D) Eğer omurilik yaralanmasından veya kırıklardan kuşkulanıyorsak, hasta kesinlikle kıpırdatılmaz

 

27. Başa alınan darbe sonucu kulak veya burundan kan geliyorsa aşağıdakilerden hangisi uygulanır? 

A) Kazazede sırtüstü yatırılır, ayakları yukarı kaldırılır B) Kazazedenin kan akan bölgesi üstte kalacak şekilde yan yatırılır ve kanama engelleni
C) Kazazedenin kan akan bölgesi altta kalacak şekilde yan yatırılır ve kanama engellenmez D) Kazazede oturtulur, kulağına pamuk tıkanır

 

28. Sınır kapısı ve bulunduğu il eşleştirmesinde aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

A) Sarp sınır kapısı – Ardahan B) Gürbulak sınır kapısı – Şırnak
C) Dereköy sınır kapısı – Kırklareli D) Öncüpınar sınır kapısı – Gaziantep

 

29. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre, geçiş üstünlüğüne sahip olan araçların görevdeyken birbirleriyle karşılaşmaları halinde geçiş üstünlüğü hakkını ve kavşaklardaki geçiş hakkını hangi sıraya göre kullanırlar? 

A) İtfaiye – cankurtaran – zabıta aracı – trafik polisi – sivil savunma aracı B) Cankurtaran – trafik polisi – itfaiye – zabıta aracı – sivil savunma aracı
C) Cankurtaran – itfaiye – zabıta aracı – trafik – sivil savunma aracı D) İtfaiye – trafik polisi – cankurtaran – sivil savunma aracı – zabıta aracı

 

30. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi karayollarında oluşan trafik kazalarında “asli kusur” sayılan hallerdendir? 

A) Dur işaret levhasında durmadan geçmek B) Kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak
C) Aracın taşıma sınırı üstünde yük ve yolcu almak D) Trafiğe uygun olmayan araçla karayoluna çıkma

 

31. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre aşağıdakilerden hangisi trafik kazalarında “asli kusur” sebebi sayılmaz? 

A) İkiden fazla şeritli taşıt yollarında karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şerit veya yol bölümüne girmek B) Trafik polisinin dur emrine uymamak
C) Trafiğe uygun olmayan araçlarla karayoluna çıkmak D) Yerleşim birimleri dışındaki karayolunun taşıt yolu üzerinde zorunlu haller dışında park etme ve duraklama yapmak

 

32. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre, taşıt yolunun dar olduğu yerlerde aksine bir işaret yoksa geçiş önceliği sıralaması açısından aşağıdakilerden hangisi doğrudur? 

A) Otobüs, kamyona B) Kamyon, arazi taşıtına
C) Kamyon, kamyonete D) Minibüs, kamyonete

 

33. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre trafik suçunun işlendiği tarihten geriye doğru bir yıl içinde toplam 100 ceza puanını aştığı tespit edilen sürücülerin sürücü belgeleri kaç ay süreyle geri alınır?

A) 1 B) 2
C) 3 D) 4

 

34. Aşağıdakilerden hangisi duruş mesafesini etkilemez?

A) Yolun eğimi B) Yük durumu
C) Lastik durumu D) ABS

 

35. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre parketmenin yasak olduğu yer ve hallerle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Geçiş yolları önünde ve üzerinde parketmek yasaktır B) Park için yer ayrılmamış veya trafik işaretleri ile belirlenmemiş alt ve üst geçitler ile köprüler üzerinde veya bunlara 5 metrelik mesafe içinde
C) Belirlenmiş yangın musluklarına her iki yönden 5 metrelik mesafe içinde parketmek yasaktır D) Kamu hizmeti yapan yolcu taşıtlarının duraklarını belirten levhalara her iki yönden 15 metrelik mesafe içinde parketmek yasaktır

 

36. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; bir motorlu araç tarafından çekilen, azami ağırlığı 3.5 tonu aşan, ancak 10 tonu aşmayan motorsuz yük taşıma aracının sınıfı aşğıdakilerden hangisidir?

A) O1 B) O2
C) O3 D) O4

 

37. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; görev sırasında, belirli araç sürücülerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamalarına ne ad verilir?

A) Geçiş hakkı B) Geçiş üstünlüğü
C) Geçiş kolaylığı D) Geçiş muafiyeti

 

38. Aşağıdakilerden hangisi Taşıma Sözleşmesinde yer alan bilgilerden birisi değildir? 

A) Taşıma sözleşmesinin yapıldığı tarih ve düzenleme yeri B) Göndericinin adı ve adresi
C) Şoförün isim ve adresi D) Yükün yükleme yeri, tarihi ve teslim için belirlenen yer

 

39. Taşıma senedinin ikinci sureti kime verilir?

A) Göndericiye verilir B) Yükle beraber gider ve alıcıya verilir
C) Taşımacı tarafından saklanır D) Vergi memuruna teslim edilir

 

40. Yükün teslim yerine varışından sonra koşulların teslimatı engellediği hallerde, bu konuda sevk mektubunda ek bir talimat yazılmadıysa taşımacı kimden talimat ister? 

A) Alıcıdan B) Göndericiden
C) Acenteden D) Sigortadan

 

41. ADR’ye göre aşağıdakilerden hangisi gazların sınıf numarasıdır? 

A) Sınıf 2 B) Sınıf 4.1
C) Sınıf 5.2 D) Sınıf 6.1

 

42. Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre; tehlikeli madde taşıyan araç sürücüleri önlerindeki araçları yerleşim birimi dışındaki karayollarında en az kaç metre mesafeden takip etmelidir? 

A) 20 B) 30
C) 50 D) 60

 

43. Yanan benzinin söndürülmesinde suyun kullanılmamasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Benzinin su ve hava ile tehlikeli bir birleşim oluşturması B) Suyun buharlaşarak söndürme çalışmalarını önlemesi
C) Benzinin sudan hafif olması ve suyun yüzeyinde kalarak yanmaya devam etmesi D) Suyun alevi görünmez yapması

 

44. Aşağıdakilerden hangisi Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin kapsamına girer?

A) Özel otomobillerle ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar B) Resmi taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan ticari olmayan taşımalar
C) Türk Silahlı Kuvvetlerine ait taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan taşımalar D) Gerçek kişiler adına hususi olarak kayıt ve tescil edilmiş kamyonet cinsi taşıtlarla ve bunların römorklarıyla yapılan ticari taşımalar

 

45. Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre, aşağıdaki yetki belgesi sahiplerinden hangisi kargo işletmeciliği yapacaklara verilen belgedir? 

A) K B) L
C) M D) N

 

46. Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre, taşıtlarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? 

A) Taşıtın yaşı, imal edildiği tarihten sonra gelen ilk takvim yılı esas alınarak hesaplanır B) Römork ve yarı römorklarda yaş şartı aranmaz
C) Eşya taşımalarında kullanılan kamyon, römork ve yarı römorkların kapalı kasa veya tenteli veya brandalı olması şarttır D) İnsan dışındaki canlılar ve özelliği olan eşyaların taşınmasında kullanılan taşıtların bu özelliklerinin araç tescil belgelerinde belirtilmesi gerekmez

 

47. Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre, P türü yetki belgesi sahibi firmaların sözleşmeli taşıt oranları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? 

A) Özmal taşıt sayısı kadar sözleşmeli taşıt kullanabilirler B) Sözleşmeli araç çalıştıramazlar
C) Özmal taşıt sayısının yarısı kadar sözleşmeli taşıt kullanabilirler D) Özmal taşıt sayısının iki katı kadar sözleşmeli taşıt kullanabilirler

 

48. Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre; K3 yetki belgesi için başvuranların ticari olarak kayıt ve tescil edilmiş en az kaç adet eşya taşımaya mahsus özmal birim taşıta sahip olmaları gerekir? 

A) 1 B) 2
C) 3 D) 4

 

49. Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne göre, aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Araçlarda yapılan tadilatların ilgili mevzuata uygun ve araç tescil belgesine işlenmiş olması zorunludur B) Soğutma tertibatı bulunanlar hariç römork ve yarı römorklarda yakıt deposu bulundurulamaz
C) Soğutma tertibatı bulunan römork ve yarı römorklarda sadece soğutma tertibatının çalıştırılması için gereken yakıt deposu bulundurulabilir D) Taşıtların yakıt depolarında taşınacak yakıtın toplam hacimlerine Maliye Bakanlığı tarafından sınırlama getirilebilir

 

50. Karayolu Taşıma Yönetmeliğine göre, N türü yetki belgeleri eki taşıt belgelerine asgari kapasitenin dışında kaydedilecek taşıtlar için yaş şartı nedir?

A) 10 yaş B) 14 yaş
C) 19 yaş D) Yaş şartı aranmaz

 

 

1 A 11 C 21 A 31 C 41 A
2 B 12 B 22 D 32 C 42 C
3 D 13 D 23 B 33 B 43 C
4 A 14 A 24 C 34 D 44 D
5 D 15 C 25 D 35 B 45 C
6 C 16 B 26 A 36 C 46 A
7 C 17 A 27 C 37 B 47 B
8 B 18 C 28 C 38 C 48 B
9 A 19 D 29 C 39 B 49 D
10 C 20 C 30 B 40 B 50 D